I juni var utviklingen i boligprisene flat med minus 0,2 prosent – en flat utvikling med andre ord. Tilbudet i juni var til tider veldig høyt og det var blant mange ventet noe mer fall. Juni ble dermed måned nummer seks på rad med et solid boligmarked. Kort fortalt har boligprisutviklingen i 2024 vært langt sterkere enn mange ventet og jeg tror dette vil vedvare fremover.
Boligprisene er all-time-high i Oslo og i juni har det vært langt raskere omsetningstid enn 2021, 2022 og 2023 – noe som tyder på at vi starter neste sesong med lite usolgte boliger og dermed selgers marked. Etterspørselen blir høyere enn tilbudet i markedet.
Tørre fakta:
- Prisene falt 0,2% nominelt
- Prisene steg 0,3% sesongjustert
- Prisene har steget 6,9% hittil i år
- Prisene er nå 2,3 % høyere enn for ett år siden
- Antall solgte boliger i 3 kvartal ble høyere enn i 2023
- Snitt omsetningstid var 16 dager (flat utvikling fra mai)
Lynrask omsetningstid i oslomarkedet mot sommeren. Markedet vrir seg i selgers favør.
Hvordan er markedet akkurat nå?
I første kvartal var tilbudet unormalt lavt – selv justert for sesong – og prisene steg kraftig. Tilbudet økte betydelig i mai og spesielt i juni var det mange boliger til salgs. Vårslippet mot sent i år. Vi har derfor hatt et balansert markedet og antallet boliger for salg har matchet antall boliger etterspurt i markedet.. Derfor har veksttakten avtatt og det er en flat utvikling. Dette er helt i tråd med et tradisjonelt «boligår» i Oslo.
Det har vært lagt ut, og solgt nesten like mange boliger som i toppåret 2021.
Hva tror jeg om utviklingen på kort sikt?
Juli byr på et spesielt marked som er preget av salg av usolgte boliger og en betydelig andel av nye publiseringer er småleiligheter. Juli er tradisjonelt en måned hvor prisene stiger, men dette er ikke representativt for totalmarkedet da det er en lite heterogen miks av boliger på markedet.
I august er det igjen selgers markedet med høy etterspørsel og moderat tilbud og prisene vil trolig stige en god del før tilbudet øker på og utflating og prisfall fortoner seg utover høsten. Går du med planer om å selge bolig er starten av august et av de sikreste kortene du har for å få en høyest mulig pris.
Hva tror jeg om utviklingen på noe lengre sikt?
Jeg forventer høy aktivitet i juli-september med sterk prisvekst i august, moderat i september før markedet snur til utflating før vi går over i et tradisjonelt fall i prisene utover høsten. Hvordan utviklingen blir i oktober – desember er det alltid mer usikkert til og vil i stor grad avgjøres av tilbudssiden, altså hvor mange boliger som blir sluppet ut i markedet sett opp mot etterspørselen. Her forventer vi dog et lavere tilbud enn i i fjor høst og at høsten derfor ikke blir like dramatisk.
Månedens innsikt: hvorfor har prisene steget så mye tross høye renter?
Hovedårsaker:
- Renteeffekten ble overvurdert
- Lønnsveksten ble undervurdert
- Ekstrem lav boligbygging har ført til at det totale tilbudet av boliger er lavere enn etterspørselen. Når tilbudet er lavere enn etterspørselen, stiger prisene.
- Jevn befolkningsvekst og tilflytning til Oslo
- Nordmenn har tro på rentenedgang og bedre tider
Noe å tenke på når du skal selge bolig: Boligmarkedet i Oslo er et utpreget syklisk marked
Boligmarkedet er et syklisk marked og periodene med prisvekst, -fall og flat utvikling er veldig forutsigbare gitt at det ikke kommer uventede og sterke eksterne faktorer i økonomien (som for eksempel Covid-19). I januar-april og juli-september stiger nesten alltid prisene da tilbudet er betydelig lavere enn tilbudet. I mai og juni er markedet mer i balansen og utviklingen er oftest flat, mens vektskåla i oktober-desember tipper den andre veien. Det er gjerne flere boliger til salgs enn det er kjøpere og prisene faller.
Selge bolig? Ta kontakt med Eiendomsmegler Frogner